Onderstroommanagement

Praktisch boek voor leiders over managen in de onderstroom

 

Onderstroommanagement

Praktisch boek voor leiders over managen in de onderstroom

 

 

Met kleine interventies blijvende verbeteringen scoren

Een bedrijf kan in de ‘bovenstroom’ prima draaien, maar als het in de ‘onderstroom’ niet goed zit, blijven de prestaties achter bij wat mogelijk zou zijn. In de bovenstroom gaat het over het optimaal inzetten van alle beschikbare middelen, in de onderstroom over het optimaal organiseren van de onderlinge verbindingen van alles wat bij een bedrijf hoort. Daar ligt steeds meer de bottleneck; onderstroommanagement helpt dan om blokkades weg te nemen.

Organisatieadviseurs en ondernemers Jan ter Bogt en Siets Bakker schreven er een boek over, “Onderstroommanagement – Systemisch werken voor makers en doeners; Word een complete leider”.

Bestel Direct onderstroommanagement.nl

Complete leiders

Is een directeur of manager minder succesvol is dan hij of zij kunnen zijn en presteert diens bedrijf of team minder goed dan mogelijk zou zijn, ondanks alle inzet en talent? Grote kans dat diens leiderschap incompleet is. Complete leiders hebben aandacht voor zowel de bovenstroom, de wereld van wetenschap, meten en procesoptimalisatie, als de onderstroom, de wereld van verbindingen en interactie met alles wat bij een bedrijf hoort.

 

Eenvoudiger dan het lijkt

Onderstroommanagement is eenvoudiger dan het lijkt, volgens de auteurs. “Het moeilijkste is het WYSIWYG-denken verlaten. In de onderstroom geldt namelijk what-you-don’t-see-is-what-you-get. De auteurs willen met dit boek directeuren en managers de weg wijzen in de onderstroom. Want de kennis over systemen, interactie en verbindingen is vaak nog nauwelijks ontwikkeld, waardoor er geen bewuste interventies op kunnen worden gedaan. De kwaliteit van verbindingen en interactie wordt nog nauwelijks gemeten en er wordt nog nauwelijks op gestuurd. Een paar kleine interventies kunnen al een wereld aan verschil maken. Met een relatief kleine inspanning kunnen bedrijven dan al een grote optimalisatiestap zetten, met goede, blijvende resultaten tot gevolg.”

 

Oorsprong

Een aansprekend voorbeeld komt uit de adviespraktijk van de auteurs. In een succesvol bedrijf bleef de directeur ondanks de groei extreem zuinig met noodzakelijke uitgaven en investeringen. Dat belemmerde de optimale ontwikkeling van het bedrijf en zorgde voor frustratie bij zijn medewerkers. De oorzaak bleek in de onderstroom te liggen, in de verbinding ‘oorsprong’. In zijn jeugd was het bedrijf van zijn ouders failliet gegaan; sindsdien moest het gezin heel zuinig leven. Die ervaring bepaalde de opstelling van de directeur: tot het uiterste moest hij voorkomen dat zijn eigen bedrijf failliet zou gaan doordat er te veel werd uitgegeven. Toen dit eenmaal was opgehelderd, werd deze mentale blokkade uit de weg geruimd. Dankzij deze kleine interventie kon de directeur voortaan met een gerust hart toestemming geven voor noodzakelijke investeringen en kon het bedrijf verder floreren.

Over de auteurs


Jan ter Bogt en Siets Bakker kennen elkaar van een systemische opleiding die zij beiden volgden. In de jaren daarna bleven ze elkaar volgen. Jan als systemisch consultant in de maakindustrie in Brabant, met een bos om hem heen. Siets als systemisch ondernemer vanuit de klei in West Friesland.

Toen Jan gehoor gaf aan een dringende boodschap om zijn kennis samen met die van Siets in een boek te verwoorden werd het echt interessant. Het boek Onderstroommanagement is hier het resultaat van.

Onderstroommanagement

Onderstroommanagement

Bestel direct